Promocja Zdrowia

sportowcy

 

Zespół ds. Szkoły Promującej Zdrowie

Martyna Fałczyńska
Anna Górnowicz
Grażyna Jagoda
Maria Synak-  koordynator
Paulina Kuklińska
Magdalena Mączyńska
Paweł Skiba
Patrycja Zmuda Trzebiatowska


„Zdrowa 7” w marcu ponownie zachęca wszystkich uczniów naszej szkoły do zaprezentowania swoich kulinarnych popisów- tym razem tematem jest… śniadanie!  Nie ma żadnych ograniczeń –obowiązuje tylko jedna zasada: ma być pysznie i zdrowo. Każdy wie, że poranny posiłek jest bardzo ważny – daje nam energię do nauki i zabawy, dostarcza witamin. Co więc wybrać, by śniadanie było pyszne i zdrowie?

Czekamy na Wasze propozycje na:

zdrowa7@sp7chojnice.pl

Jeśli korzystacie z cudzych przepisów nie zapomnijcie podać źródła.

sniadanie_to_podstawa_930x530


Zdrowa 7 – „W roli głównej … pierniki, pomarańcze lub goździki”

Zaczyna się piękny czas, czas świąteczny, czas który możemy spędzić wspólnie na eksperymentowaniu, poznawaniu nowych smaków i zapachów w kuchni. Można spędzać go wspólnie, delektować się tymi chwilami i tworzyć pierniczki, ciasteczka oraz inne potrawy. W międzyczasie można podesłać przepis i zdjęcie na te wspólne skomponowane pyszności do czego szczególnie zachęcamy, aby znalazły się w naszej wspólnie tworzonej książce „Zdrowa 7” z przepisami. Warto pamiętać, że jeśli korzystamy z przepisu nie swojego, podajemy autora.

Adres e-mail: zdrowa7@sp7chojnice.pl

Goździki to suszone pąki azjatyckiego, wiecznie zielonego drzewa – goździkowca korzennego. Do czego wykorzystuje się goździki? Głównie jako przyprawę nadająca wyrazistego, korzennego smaku i zapachu mięsom i napojom – są nieodłącznym składnikiem grzanego wina lub piwa. Czy są jadalne? Po zmieleniu lub utarciu w moździerzu powstały proszek można dodawać do ciast, deserów czy surówek. Ale przyprawa jest ceniona także ze względu na swoje lecznicze właściwości – wzmacnia odporność, likwiduje bakterie, a także działa przeciwbólowo. Piękny zapach goździków można wykorzystać także do świątecznych dekoracji, np. wkłuć cieńszą stroną goździki w pomarańczę ze wszystkich stron. W ten sposób powstanie naturalna, aromatyczna ozdoba.

Pomarańcze przypominają nam o Świętach, szczególnie ich zapach. Dodawane są do świątecznych wypieków w postaci soku lub startej skórki. Pomysłów na to, z czym łączyć pomarańcze jest wiele i wcale nie muszą być to słodycze. Na wielu świątecznych stołach gości kaczka pieczona w pomarańczach i imbirze, szynka pieczona w pomarańczowej glazurze czy żeberka w pomarańczach.

Suszone cytrusy można wykorzystać także jako ozdoby na świąteczny stół lub choinkę. Jak suszyć pomarańcze na ozdoby? Pomarańcze, pokrojone na około 1,5 cm grubości plastry, układamy na rozłożonej na kaloryferze folii aluminiowej. Cały proces suszenia trwa 2-5 dni. Plasterki należy przekładać, by równomiernie suszyły się z obu stron. W czasie suszenia piękny aromat cytrusów wypełnia całe pomieszczenie. Szybszym sposobem na suszone pomarańcze jest ułożenie ich na papierze i pieczenie przez 2-3 godziny w piekarniku w temperaturze ok. 65 st. C. Plasterki należy odwracać i pilnować, żeby się nie przypaliły.

20201203_173326


 

ZDROWA 7

Nadeszła jesień. Często narzekamy na tę porę roku. Szybko robi się ciemno, jest chłodno i ponuro. Pomimo tych niedogodności to właśnie ten czas przynosi nam bogactwo warzyw i owoców. Wiadomo, że nie na długo zachowują one swoje właściwości bo szybko się psują. Istnieje sposób by móc z nich korzystać przez cały rok. Mianowicie możemy zamknąć je w słoikach. To właśnie przetworom poświęcony jest listopad.

Ta metoda jest doskonale znana przez wasze babcie i mamy. Na pewno nie na jednym stole goszczą powidła, dżemy, kiszonki czy soki.

ZALETY:

  1. Bez ulepszaczy, konserwantów i chemii.
  2. Bogate w witaminy i składniki odżywcze.
  3. Na długo zachowują smak.
  4. Możesz cieszyć się smakiem śliwek czy brzoskwiń w środku zimy.

Kochani zapraszamy do udziału w projekcie.  Podzielcie się z nami swoimi przepisami


W roku szkolnym 2020/2021 uczniowie klas I-III przygotowywali zdrowe śniadania, a także spędzali aktywnie przerwy na świeżym powietrzu

20210204_082201 20210204_082147 20210125_110322 20210125_105849

 

 

gif045Śniadanie daje moc :

https://www.zs7chojnice.pl/sniadanie-daje-moc-3

https://www.zs7chojnice.pl/zdrowe-sniadania-2/

Wizyta diagnosty laboratoryjnego:

https://www.zs7chojnice.pl/wizyta-diagnosty-laboratoryjnego-w-oddziale-przedszkolnym/

Wizyta asystentki stomatologicznej

https://www.zs7chojnice.pl/wizyta-asystentki-stomatologicznej /,

https://www.zs7chojnice.pl/spotkanie-z-cyklu-poznajemy-ciekawe-zawody-asystentka-stomatologiczna/

Szkoła Promująca Zdrowie

Nasza szkoła od wielu już lat promuje zasady zdrowego stylu życia i podejmuje liczne działania z zakresu edukacji zdrowotnej prowadzone w ramach zajęć lekcyjnych i dodacertyfikattkowych.

Edukacja zdrowotna stanowi ważny element życia szkoły. Uczestniczymy w wielu programach, projektach i przedsięwzięciach promujących zdrowy styl życia.

Od 24 października 2013r. należymy do Pomorskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasze działania mają na celu uświadomienie społeczności szkolnej potrzeby dbałości o swoje zdrowie, bezpieczeństwo i otaczające nas środowisko.

 

 

Definicja szkoły promującej zdrowie

Szkoła promująca zdrowie to szkoła, która we współpracy z rodzicami uczniów i społecznością lokalną:

  • systematycznie i planowo tworzy środowisko społeczne i fizyczne sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności szkolnej,
  • wspiera rozwój kompetencji uczniów i pracowników w zakresie dbałości o zdrowie przez całe życie.

Nowy model SzPZ (ryc. 1) ma inną formę graficzną, ale podobnie jak poprzedni, uwzględnia trzy poziomy: warunki dla tworzenia SzPZ, główne kierunki działań i oczekiwane efekty. Zmodyfikowano niektóre sformułowania działań na tych poziomach

 

standardy szpz

 

Cele Szkoły Promującej Zdrowie

Nadrzędnym  celem  Szkoły Promującej Zdrowie jest zdrowy styl życia społeczności lokalnej, tzn. pracowników i uczniów.

Aby to osiągnąć społeczność szkolna powinna starać się m.in.:

  • kształtować poczucie odpowiedzialności za zdrowie u każdej osoby, w rodzinie i w społeczności lokalnej,
  • zachęcać do zdrowego stylu życia oraz stwarzać uczniom i pracownikom realne i atrakcyjne możliwości dokonywania zdrowych wyborów,
  • zapewnić sprzyjające zdrowiu środowisko fizyczne pracy i nauki,
  • włączyć edukację zdrowotną uczniów do programu nauczania
  • szkoły z wykorzystaniem aktywizujących metod nauczania,
  • umożliwiać uczniom rozwój ich potencjału fizycznego, psychicznego i społecznego oraz wzmacniać ich poczucie własnej wartości,
  • wyposażać uczniów w wiedzę i umiejętności niezbędne do podejmowania wyborów dla poprawy własnego zdrowia oraz tworzenia zdrowego i bezpiecznego środowiska fizycznego,
  • włączyć do działań szkoły służbę zdrowia zwłaszcza do edukacji zdrowotnej oraz do pomocy uczniom we wchodzeniu w rolę aktywnego konsumenta opieki zdrowotnej.

Standardy Szkoły Promującej Zdrowie

  1. Koncepcja pracy szkoły, jej struktura i organizacja sprzyjają uczestnictwu społeczności szkolnej w realizacji działań w zakresie promocji zdrowia oraz skuteczności i długofalowości tych działań.
  2. Klimat społeczny szkoły sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz rodziców uczniów.
  3. Szkoła realizuje edukację zdrowotną i program profilaktyki dla uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz dąży do poprawy skuteczności działań w tym zakresie.
  4. Warunki oraz organizacja nauki i pracy sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz współpracy z rodzicami.

Największy wpływ na zdrowie człowieka ma prowadzony przez niego styl życia rozumiany jako zespół codziennych zachowań dotyczących:

  • odżywiania
  • aktywności fizycznej
  • higieny
  • bezpieczeństwa
  • relacji między ludzkich
  • radzenia sobie ze stresem
  • poddawaniu się profilaktycznym badaniom lekarskim

 

unnamedzzz

 

Definicja Zdrowia

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia:22155

„ ZDROWIE” jest stanem pełnego dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego, społecznego, a nie tylko niewystępowaniem choroby lub niedołęstwa.

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowie człowieka składa się z kilku, wzajemnie ze sobą powiązanych wymiarów:

 

  • Zdrowie fizyczne – prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wszystkich jego układów i narządów
  • Zdrowie psychiczne, a w jego obrębie zdrowie:
    – umysłowe czyli zdolność do jasnego, logicznego    myślenia
    – emocjonalne czyli zdolność do rozpoznawania uczuć i
    wyrażania ich w odpowiedni sposób, umiejętność radzenia sobie ze stresem, napięciem depresją, lękiem
  • Zdrowie społeczne – zdolność do utrzymywania prawidłowych relacji z innymi ludźmi
  • Zdrowie duchowe – związane z wyznawanym systemem wartości

Czynniki warunkujące zdrowie

Szkoła Promująca Zdrowie to szkoła, która we współpracy z rodzicami uczniów i społecznością lokalną:

 

  • systematycznie i planowo tworzy środowisko społeczne i fizyczne sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności szkolnej,
  • wspiera rozwój kompetencji uczniów i pracowników w zakresie dbałości o zdrowie przez całe życie.

 

 


ROLA CUKRÓW W CODZIENNEJ DIECIE

Wpływ cukru na organizm, czyli rola cukrów w organizmie – znajdź zdrowe cukry

Węglowodany, zwane potocznie cukrami, to swego rodzaju paliwo dla naszego mózgu i mięśni. Zatem nie trudno się domyślić, że rola cukrów w organizmie jest bardzo istotna. Regulują one metabolizm tłuszczów poprzez utlenienie kwasów tłuszczowych, oraz budują struktury komórkowe. Ze względu na rolę, jaką pełnią cukry w organizmie człowieka, nie może ich zabraknąć w codziennym jadłospisie.

Wpływ cukru na organizm i jego rola

Według zasad prawidłowego żywienia, 55% energii powinno pochodzić z węglowodanów. A zatem jaki wpływ cukry mają na organizm? Przede wszystkim dostarczają nam niezbędnej energii i utrzymują na wysokim poziomie produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Niestety cukier ma również drugie oblicze. Ten z cukierniczki nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią” – w nadmiarze może powodować poważne skutki zdrowotne. Komponując swoją dietę, powinniśmy dobrze zbilansować zapotrzebowanie na cukry.

Czy cukier jest zdrowy?

Umiar i jakość wybieranych produktów decyduje o tym, czy cukier jest zdrowy dla naszego organizmu. Niestety ten słodki składnik diety może powodować próchnicę zębów, przyczynia się do otyłości i nadwagi, a także powoduje cukrzycę i choroby serca. Mówi się również, że może być czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego i przyczyniać się do takich chorób, jak astma, alergia czy artretyzm.

Rola cukrów w organizmie – gdzie odnaleźć zdrowe cukry?

Jak wiadomo, do prawidłowego funkcjonowania potrzebne nam są wszystkie składniki, w tym również węglowodany. A więc gdzie szukać tych zdrowych cukrów? Najistotniejszą rolę w diecie odgrywają cukry złożone.  Dobre cukry to węglowodany o niskim indeksie glikemicznym poniżej 60. Znajdziemy je w owocach, orzechach, migdałach, pieczywie razowym i pełnoziarnistym, ryżu brązowym, kaszach oraz roślinach strączkowych.

 

 


 

 

2018/19

Festyn Ekologiczny – https://www.zs7chojnice.pl/festyn-ekologiczny-4/

Niesamowity świat higieny jamy ustnej – https://www.zs7chojnice.pl/niesamowity-sw…-jamy-ustnej-3/

Higienistka Stomatologiczna – https://www.zs7chojnice.pl/higienistka-stomatologiczna/

Jesienny rajd rowerowy klasy 5E – https://www.zs7chojnice.pl/jesienny-rajd-klasy-5e/

Owoce i warzywa w szkole – https://www.zs7chojnice.pl/owoce-i-warzyw…atka-jarzynowa/

Duże przerwy z siłownią – https://www.zs7chojnice.pl/duze-przerwy-z-silownia-i-do-tego-link/

W krainie zdrowych nawyków – https://www.zs7chojnice.pl/w-krainie-zdrowych-nawykow/

Niesamowity świat higieny jamy ustnej – https://www.zs7chojnice.pl/niesamowity-swiat-higieny-jamy-ustnej-2/

 

 

2017/18

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi działaniami podjętymi w roku szkolnym 2017/2018.

Dzień bez telefonu komórkowego – https://www.zs7chojnice.pl/dzien-bez-telefonu-komorkowego/

Lekcja ratownictwa – https://www.zs7chojnice.pl/lekcja-ratownictwa/

Wizyta u dentysty – https://www.zs7chojnice.pl/wizyta-u-dentysty/

Prelekcja na temat zdrowego odżywiania  – https://www.zs7chojnice.pl/prelekcja-na-temat-zdrowego-odzywania/

Zdrowe śniadanie – https://www.zs7chojnice.pl/zdrowe-sniadanie/

Sałatka z darów jesieni –  https://www.zs7chojnice.pl/salatka-z-darow-jesieni/

Siłownia zewnętrzna – https://www.zs7chojnice.pl/zdrowie-wez-w-swe-rece-zaufaj-siodemce-3/

Lekkoatletyka dla każdego – https://www.zs7chojnice.pl/sport-nas-poruszyl/

Z wizytą w gabinecie stomatologicznym – https://www.zs7chojnice.pl/3-d-z-wizyta-w-gabinecie-stomatologicznym/

Rajd rowerowy – https://www.zs7chojnice.pl/klasa-7b-sportowa-na-rajdzie-rowerowym-do-malych-swornegaci/

Obchody dnia Ziemi w Siódemce – https://www.zs7chojnice.pl/obchody-dnia-ziemi-w-siodemce/