21 lutego klasa 2c z wychowawczynią Moniką Mankiewicz i Patrycją Zmudą- Trzebiatowską wybrała sie na warsztaty tradycyjnego wypieku chleba w specjalnie do tego wybudowanym piecu chlebowym pod wiatą przy Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego w Swornegaciach. Poznaliśmy proces wyrabiania chleba począwszy od przesiewania mąki, wykonania zaczynu, wygniatania i wyrastania ciasta.
W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta i nagrzanie pieca obejrzeliśmy prezentacje na temat szacunku, wartości i znaczenia chleba w naszej tradycji i kulturze. Następnie każdy uformował swój bochenek chleba.
Podczas wypiekania chleba zwiedziliśmy Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego, gdzie znajdują się stare, tradycyjne przedmioty używane w gospodarstwach domowych. Po kilkugodzinnych warsztatach, każdy otrzymał Certyfikat Małego Piekarza i wykonany przez siebie chleb.